Den s lesníkem

K desátému výročí založení DSO Lesy Policka jsme ve spolupráci s Českou lesnickou akademií Trutnov uspořádali akci s názvem Den s lesníkem.

Vzdělávací akce byla určená pro první stupeň základních škol sdružených obcí.

Vlastní akce probíhala v lokalitě Žděřina za pěkného počasí.  Slavnostní zahájení  provedli trubači, po přivítání se děti se rozdělily do skupin a vyrazily do lesa.

Pro 150 zúčastněných dětí byla připravena trasa se sedmi stanovišti, kde se seznámily s hospodařením a prací v lese, kterou si děti mohly vyzkoušet samy přímo na místě, například sázení stromků. Nebo formou her či soutěže vychovávat vzrostlý les, měřit výšku stromů, počítat stáří stromů, nebo řezání ruční  pilou. Poznávání druhů dřevin podle listů stromů, šišek nebo dřeva.

Nechyběla ani ukázka vlastní techniky, traktoru s vyvážecím vlekem, přibližování dřeva koněm a následné vyvážení dřeva z porostu.

Další zastavení bylo zaměřeno na myslivost a sokolnictví, kde se děti dozvěděly, která zvěř v lese žije a co musí lesník sledovat, aby les ochránil před škodami zvěří.

Jedno ze stanovišť si připravil pracovník z AOPK CHKO Broumovsko v širokém pojetí od vzniku života na Zemi až po ochranu přírody.

Na závěr celé akce jsme pro děti připravili občerstvení formou koláčů a limonády i s pozorností od nás . Akce měla pozitivní ohlas a velkým zájmem od zúčastněných.

Podívejte se do fotogalerie na obrázky z vydařené akce.

— 25. července 2017, Luboš Binar



© 2011: Miloš Berka    správce webu: Luboš Binar